Arbeidsrom/atelier/verksted

For å kunne arbeide med Gammelstu måtte det ryddes et arbeidsrom. 


Slik så det ut etter dager med rydding i husets påbygg, som heter "Skottet". Det ble brukt til lagring av grovere ting som ved, sykler, hejse-utstyr, byggematerialert, maling osv. Skottet var tidligere uværs-skur på Strand Barne- og Ungdomsskole. Min farfar var vaktmester på skolen, og fikk skuret da det skulle rives. Skottet ble satt opp ca 1967 da det gamle fjøset som tidligere var tilbygg på Gammelstua ble revet. Ettersom jeg selv begynte å lure på hvor ordet "skott" egentlig kommer fra, tar jeg med dette som jeg fant på nettet:

"Skott eller skot som stammar frå norrøn skot kan visa til noko som er lagd til, til dømes garnskot, tilskot eller bygningen skott, også kalla skytje eller sval

Skott er eit uthus for lagring av ved, verktøy og annan reiskap. Tidlegare var det vanleg å ha sagbukken og hoggstabben i skottet. Namnet har samanheng med at skottet tidlegare vart bygd som eit tilbygg til våningshuset. Sidan har det vorte vanlegare å byggje skottet som ein frittståande bygning. Skottet kan ha eit skottkammers med høvelbenk og liknande. Det kan òg ha eit skottloft for lagring av material eller anna."


                                 
 Jeg valgte å få bygd en vegg midt i rommet. Denne deler skottet i to: i et finere malerverksted/atelier og et grovere snekkerverksted. I veggen mellom de to rommene kom det gamle stuevinduet som ble funnet i kjøkkenet til nytte. Det gir gjennomlys til atelieret når porten i snekkerverstedet er åpen, og er nok et bevis på at det er smart å ta vare på ting. De kommer alltid til nytte, før eller siden.



 
Den nye panelveggen ved vinduet ble satt inn med linoljevoks blandet med litt linoljemaling i fargen gammel oker. Fordi noen av bitene var lakka og andre ikke, fikk jeg et resultat hvor noen ble farget og andre ikke. Det ble videre bygd en dør/port mellom de to rommene av planker som ble funnet i skottet. Fargen på disse indikerer at sannsynligvis stammer fra det fjøset som en gang stod her hvor skottet står i dag.


                                                                 
Også listverket var noe farfar hadde tatt med seg fra den gamle skolen på Strand. Spikrene ble bare slått ut, og listene satt opp igjen. Gjenbruk er tilfredsstillende på alle mulige måter!


Og slik ble skottet et av de beste rommene i hele verden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar